Z WIDZA I OBSERWATORA PRZEMIEŃ SIĘ W AKTORA.

AKTYWIZACJA MIĘDZYPOKOLENIOWA OSÓB STARSZYCH W PUSZCZYKOWIE I OKOLICACH

Projekt realizowany przez Fundację Fiedlerów miał na celu zintegrować społeczność Puszczykowa i okolic w różnych grupach wiekowych - co się świetnie udało.
Wspaniała grupa spotykała się w Muzeum Arkadego Fiedlera opowiadając swoje historie związane z Puszczykowem, Rogalinem, Mosiną.
Wspomnieniami tymi przywołaliśmy czasy przedwojenne i powojenne, plaże nad Wartą, stare wille, sklepik Żyda. Gęgały gęsi, pachniało świeżym chlebem ze smalcem, dzieci zwisały z gałęzi drzew, spadając i nabawiając się wstrząsu mózgu, krowy z Rogalina pędziły przez szosę, piały koguty, rodziły się miłości, niektórzy zostali prawie porwani na księżniczki afrykańskie. Było bardzo wesoło i sentymentalnie jednocześnie. I szalenie międzypokoleniowo – najmłodsza uczestniczka miała 2,5 roku, a najstarsza ponad 90 lat! – czyli jak to ujęła 12 letnia Zosia: „Margines wiekowy jest u nas różny, fajnie się pracuje ze starymi”.
Na warsztatach z Grażyną Wydrowską teatralizowaliśmy nasze historie, Wanda Wasilewska – dziennikarka radiowa zdradzała nam sekrety dobrego reportażu radiowego, Oskar Lepczyński, freestylowiec, wprowadził uczestników w tajniki rapowania, a dziennikarka, Ewa Obrębowska-Piasecka podszkoliła nas w ciekawym pisaniu, ćwiczyliśmy wystąpienia publiczne.
Atmosfera w trakcie warsztatów była wprost cudowna, grupa wspaniale zżyła się ze sobą, nawiązały się nowe przyjaźnie.
Bardzo brakuje nam tych wspólnych spotkań, a uczestnicy, bez względu na wiek, dopytują o kolejne inicjatywy i wspólne warsztaty. Świetne jest to, że wszystkim bardzo zależy aby spotykać się koniecznie w tym samym, wielopokoleniowym, składzie!
Na bazie naszych wspomnień i opowieści 30 czerwca 2013 zaprezentowaliśmy w Ogrodzie Kultur i Tolerancji Muzeum Fiedlera przygotowane przez nas widowisko – z należytą oprawą muzyczną i scenograficzną.
Przygotowaliśmy także broszurę przedstawiającą uczestników projektu i ich opowieści. Wieńczyło ono etap warsztatowy projektu.
W ramach projektu odbyły się też trzy wystawy: malarstwa pani Zofii Morasz-Skonki, ukazująca urodę ginących już dębów oraz wierzb rogalińskich, zdjęć znanego puszczykowskiego fotografika Jacka Gulczyńskiego, miłośnika Rogalińskich Łęgów, ikon malowanych przez Sylwię Tacak – artsytkę z zespołęm Downa.
Dziękujemy wszystkim za udział i wspaniałą atmosferę na zajęciach – wspaniale się z Wami pracowało!
Dziękujemy także wolontariuszom: Szymonowi Niedźwiedzińskiemu, Renacie Krzyżaniak, Markowi Fiedlerowi, którzy nas nagrywali, fotografowali i materiały te zgrabnie montowali.