TWÓRCZOŚĆ FIEDLERA NA ŚWIAT OTWIERA

W 120 rocznicę urodzin Arkadego Fiedlera, pisarza i podróżnika, przypomnieliśmy jego postać i twórczość.
Współcześnie jego nazwisko kojarzone jest głównie z „Dywizjonem 303″, pozycją bardzo ważną i ponadczasową, lecz nie oddającą w pełni ducha i bogactwa jego pisarstwa, które przede wszystkim związane jest z podróżami, zarówno tymi bliskimi jak i dalekimi w myśl Jego życiowego motta; „Świat mnie wabi”.
Dlatego na samym początku, razem z Grażyną Wydrowską zatopiłyśmy się w lekturze wielu książek Arkadego, z których znakomitą większość pamiętałyśmy z dzieciństwa. Ponownie więc i uważnie czytałyśmy i czytałyśmy, przeredagowywałyśmy, analizowałyśmy, skracałyśmy, konsultowałyśmy się z synem pisarza, Markiem. Ostatecznie wybraliśmy kilkanaście fragmentów, z których część posłużyła jako materiał do przygotowania słuchowisk radiowych w Radiu Merkury, a część jako baza literacka do przeprowadzenia warsztatów (artystycznych, teatralnych, free-stylowych). Wraz z Oskarem Lepczyńskim, raperem, odwiedziłyśmy osiem szkół we wsiach Powiatu Poznańskiego, gdzie spotkaliśmy cudowne, twórcze i zaangażowane dzieciaki, z niesamowitymi pomysłami. Byliśmy w Chomęcicach, Kleszczewie, Rogalinie, Krośnie, Krosinku, Jerzykowie, Trzebawiu Rosnówku, Strykowie. Razem tworzyliśmy dżungle, scenografie do niej, rozmawialiśmy o podróżach, urokach nieznanego, poznawaniu innych kultur i zwyczajów, o istocie przyjaźni, o zwierzętach, o konfliktach i wojnach, sami wybieraliśmy się w nieznane, rapowaliśmy.
Zauroczyliśmy się niektórymi bardzo starymi i niezwykle malowniczymi budynkami. Zapraszaliśmy też dzieciaki do Muzeum na wspólne zabawy z literaturą Arkadego Fiedlera w tle. Cały czas towarzyszył nam, a jakże, duch Arkadego Fiedlera, który na pewno cieszył się z nowych odsłon swojej twórczości.
Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji i filmików(tu dziękujemy Ani Kołeczek-Berczyńskej, Renacie Krzyżaniak, Szymonowi Niedżwiedzińskiemu i Adamowi Łuczakowi, którzy z pasją nas nagrywali i montowali) oraz odsłuchania nagrań radiowych
Realizacja tak bogatego programu możliwa była dzięki dofinansowaniu projektu przez Muzeum Historii Polski w ramach programu Patriotyzm Jutra, Powiat Poznański, firmie Aquanet SA – dziękujemy serdecznie.
Twórczość Fiedlera na świat otwiera