Iran Śladami Polaków

W ramach tego projektu szkoły Powiatu Poznańskiego ( w Luboniu, Radzewie, Czerwonaku i Puszczykowie - łącznie ok 200 uczniów) zainteresowane arcyciekawymi opowieściami o losach Polaków uciekających z ZSRR przez Iran w czasie II w. światowej miały możliwość zaprosić Fundację na prelekcje połączone z debatami o różnych obliczach patriotyzmu i prezentacją wystawy fotografii.

Tomasz Siuda i Radosław Fiedler opowiadali uczniom historie polskich uciekinierów, ok 116 tys. uchodźców, którzy w 1942 r. wydostali się ze Związku Radzieckiego przez Iran. Spotkania były okazja do przybliżenia z jednej strony ich dramatycznych losów połączonych z próbami pielęgnacji polskości na obczyźnie, jak również współczesnego Iranu, jego specyfiki, tradycji, kultury. W trakcie spotkań wykorzystano materiały archiwalne – fotografie, relacje, dokumenty, jak również spory materiał zdjęciowy będący pokłosiem wyprawy Śladami polskich uchodźców, jaką drużyna Fundacji zrealizowała w 2017 roku.

Projekt zrealizowano dzięki dofinansowaniu powiatu Poznańskiego i Aquanet SA.