DOOKOŁA ŚWIATA Z OKAZJI 40-LECIA…

MUZEUM
IM. A. FIEDLERA
W PUSZCZYKOWIE.
Z okazji podwójnego jubileuszu: 40-lecia swojego istnienia i 120. urodzin pisarza Fundacja Fiedlerów i Muzeum przygotowały szereg jubileuszowych atrakcji.
Zaczęliśmy uroczyście i stylowo – otwarciem wystawy rocznicowej. Była to podroż w czasie – przypomnieliśmy początki Muzeum, ludzi którzy z nami współpracowali i nas odwiedzali, wydarzenia które w Muzeum miały miejsce. Odbyły się również warsztaty literacko-artystyczne dla dzieci i młodzieży przypominające wspaniałą twórczość Arkadego Fiedlera (a niekoniecznie Dywizjon 303). Udaliśmy się na wspólne wyprawy w głąb dżungli, w odwiedziny do Indian czy na Madagaskar.
Krystyna Fiedler poprowadziła artystyczne warsztaty międzypokoleniowe Sztuka i moda etniczna. Można było przygotować wspólnie stroje, scenografię i wystąpić finałowym widowisku - inspirowanym modą i sztuką … Meksyku.
W obchody wpletliśmy także drugą edycję naszego niezwykle klimatycznego festiwalu podróżniczego - ORINOKO NAD WARTĄ. Niesamowite opowieści z różnych stron świata, warsztaty artystyczne , kulinarne, bębniarskie, literackie, warsztaty taneczne z Kapelą Hałasów, tańce szamańskie. Magia i kolorowy zawrót głowy.
Z okazji jubileuszu odbył się też konkurs filmów podróżniczych, a całość obchodów zakończyliśmy muzycznym akcentem – wspaniałym koncertem akordeonowym.
Realizacja tak bogatego programu możliwa była dzięki dofinansowaniu:
Powiatu Poznańskiego, Urzędu Marszałkowskiego, Burmistrza Miasta Puszczykowa, firmie Aviva.
Wspierali nas także Leśny Ośrodek Szkoleniowy, kawiarnia Mipetraka, a patronowali nam medialnie: Głos Wielkopolski, Radio Merkury, TVP 3, Kurier Puszczykowski , Echo Puszczykowa, Zielone Puszczykowo.